نشانی: تهران، میدان صادقیه، بلوار آیت اله کاشانی، نبش گلستان شمالی، پلاک 29، واحد 8

توضیح Hierarchy و انواع آن (Natural و Ad-Hoc)

توضیح Hierarchy و انواع آن (Natural و Ad-Hoc)
فهرست مطلب

مقدمه

تصور کنید که این امکان وجود داشته باشد تا داده‌های سازمان را از ابعاد مختلف مورد بررسی قرار دهیم. از ریزترین جزئیات گرفته تا نگاهی کلی به تمامی مجموعه‌های سازمان. برای سازمان‌هایی که از ابزار Power BI استفاده می‌کنند، Hierarchy دقیقاً همان ابزاری است که چنین امکانی را مهیا می‌سازد.
هنگامی که صحبت از ایجاد گزارش‌های مؤثر و تجزیه‌وتحلیل روند داده‌ها در ابزار Power BI می‌شود، یکی از مهم‌ترین مفاهیمی که باید درک درستی از آن داشته باشیم، سلسله‌مراتب یا همان Hierarchy است. سلسله‌مراتب با توانایی گروه‌بندی داده‌ها در دسته‌ها و سطوح منطقی، ساختاری را برای سازماندهی و تجسم مجموعه‌داده‌های پیچیده و عظیم یک سازمان فراهم می‌سازد. در این مقاله می‌خواهیم شما را مفهوم سلسله‌مراتب در Power BI آشنا کنیم و به بررسی انواع و اهمیت آن در سیستم‌های هوش تجاری بپردازیم.

Hierarchy
Hierarchy

سلسله‌مراتب یا Hierarchy چیست؟

سلسله‌مراتب یا Hierarchy در Power BI به‌عنوان راهی برای گروه‌بندی داده‌ها به دسته‌ها و سطوح مختلف منطقی شناخته می‌شود. در این روش داده‌ها در سطوح مختلفی مرتب شده ای قرار می‌گیرند که هر سطح یک رابطه والد فرزندی را با سطح بالای خود دارد. به بیان دیگر هر دسته می‌تواند زیر مجموعه‌ای از دسته بالایی خود باشد. به‌عنوان‌مثال، محصولاتی را در نظر بگیرید که در یک دسته‌بندی خاصی از کالاها قرار می‌گیرند. حال در تقسیم‌بندی سلسله‌مراتبی باید محصول در رده‌ای پایین‌تر از زیرمجموعه‌ای از کالاها که به آن تعلق دارد، قرار بگیرد. همچنین این زیر مجموعه‌ها نیز در یک دسته اصلی کالاها قرار خواهند گرفت.
سلسله‌مراتب در Power BI را می‌توان در جهت ایجاد گزارش‌های آموزشی مورداستفاده قرار داد. به این صورت که کاربران قادر خواهند بود تا در راستای مشاهده دقیق‌تر داده‌های سازمان از این سطوح سلسله‌مراتبی استفاده کنند. همچنین این امکان وجود دارد که از این داده‌های طبقه‌بندی شده برای ایجاد محاسبات و اندازه‌گیری‌های مختلف استفاده کرد. در ضمن منابع داده را می‌توان به کمک نرم‌افزار اکسل یا SQL ایجاد کرد. در مجموع باید بگوییم که سلسله‌مراتب یا Hierarchy به‌عنوان ابزاری قدرتمند در نرم‌افزار Power BI شناخته می‌شود که برای سازماندهی و تجزیه‌وتحلیل داده‌ها می‌تواند مورداستفاده قرار بگیرد.

دلایل اهمیت Hierarchy در Power BI

ساده‌ترین دلیلی که برای اهمیت Hierarchy در ابزار Power BI می‌توانیم نام ببریم، این است که سلسله‌مراتب در این ابزار به شما امکان خواهد داد تا حجم زیادی از داده‌ها را به‌راحتی طبقه‌بندی و تجزیه‌وتحلیل کنید. در شرایطی که شما قادر هستید تا با گروه‌بندی‌های منطقی داده‌ها را در دسته‌ها و سطوح مختلف سازماندهی کنید، سرعت تحقیق و تحلیل انواع داده‌ها به میزان چشمگیری افزایش خواهد یافت. همچنین دریافت گزارش‌ها بسیار آسان‌تر خواهد شد.
در کنار موارد بالا دلایل بیشتری برای اهمیت سلسله‌مراتب یا Hierarchy در Power BI وجود دارند. سلسله‌مراتب در این ابزار به بهبود جذابیت بصری گزارش‌ها و داشبوردهای شما کمک خواهد کرد. وجود این قابلیت باعث شده تا پیچیدگی حاصل از حجم زیاد داده‌ها کاهش‌یافته و انبوه داده‌ها به‌صورت ساختاریافته و سازمان‌یافته در انبارهای داده قرار بگیرند.
در نتیجه کاربران و مدیران کسب‌وکارهای مختلف قادر هستند تا روابط بین نقاط مختلف داده‌ها را به‌صورت بهتری درک کرده و تصمیمات بهتری را نیز بر مبنای این اطلاعات بگیرند. در مجموع باید بگوییم که سلسله‌مراتب یا Hierarchy به‌عنوان یک مؤلفه حیاتی برای تجسم و تجزیه‌وتحلیل مؤثر داده‌ها در ابزار Power BI شناخته می‌شود.

مزایای سلسله‌مراتب در Power BI

استفاده از ساختارهای سلسله‌مراتبی در Power BI مزایای مختلفی را به همراه خواهد داشت. در ادامه با برخی از آن ها آشنا خواهید شد.
• بهبود سازماندهی و ساختار داده‌ها. یکی از مهم‌ترین مزایای Hierarchy در ابزار power BI مربوط به تأثیر این مفهوم در سازماندهی و ساختاریابی داده‌ها خواهد بود. به کمک این مفهوم شما قادر هستید تا هر میزان از داده‌های یک سازمان را به‌راحتی طبقه‌بندی کرده و آنها را در یک ساختار منطقی و قابل‌درک و فهم قرار دهید.
• امکان بررسی سریع داده‌ها. یکی دیگر از مزایای سلسله‌مراتب یا Hierarchy در ابزار power BI در کمک این ابزار به امکان بررسی سریع نقطه ای خاص از داده‌ها در انبار داده است. تصور کنید که به اطلاعات مربوط به میزان فروش محصول خاصی در یکی از شعبه‌های مستقر در شهر تهران نیاز دارید. به نظر شما آیا تحقیق دستی در این مورد به‌سرعت امکان‌پذیر خواهد بود؟ در پاسخ باید بگوییم که اگر داده‌های شما به طور منظم و ساختاریافته ای طبقه‌بندی شوند، هر زمان که نیاز به دسترسی به بخش خاصی از داده‌ها وجود داشته باشد، شما می‌توانید به‌راحتی به اطلاعات موردنیاز در همان بخش از ساختار داده دسترسی پیدا کنید.
• افزایش کارایی و دقت در تحلیل اطلاعات. مزیت دیگری که استفاده از Hierarchy در ابزار power BI ایجاد می‌کند، این است که این ابزار به شما کمک خواهد کرد تا میزان کارایی و دقت تجزیه‌وتحلیل اطلاعات را به نحو چشمگیری افزایش دهید. وقتی داده‌ها به طور منظمی ساختاریافته باشند و هر داده‌ای دقیقاً در محل تعیین شده خود قرار داشته باشد، دسترسی به آن داده در زمان‌های نیاز به‌راحتی میسر می‌شود و از آن داده برای تجزیه‌وتحلیل اطلاعات می‌توان استفاده کرد.
• افزایش کارآمدی در گزارش‌دهی‌ها. از دیگر مزایای بهره‌گیری از Hierarchy در ابزار power BI می‌توان به تأثیر این ابزار ایجاد تصاویر دقیق‌تر و پیچیده‌تر است. با سازماندهی داده‌ها در Hierarchy ، کاربران قادر خواهند بود تا نمودارها و جداول چندسطحی را ایجاد کنند که دیدی جامع از مجموعه‌داده‌های آنها را ارائه می‌دهد. چنین قابلیتی برای مشاغلی که به تجزیه‌وتحلیل حجم زیادی از داده‌ها در زمانی کوتاه نیاز دارند، بهترین و بیشترین مزایا را خواهد داشت.

هوش تجاری
هوش تجاری

مراحل ایجاد Hierarchy در Power BI:

ایجاد یک سلسله‌مراتب یا Hierarchy در Power BI فرایند ساده‌ای دارد که شامل چندین مرحله مختلف است. در ادامه شما را با این مراحل به طور کامل آشنا خواهیم ساخت.
اولین کاری که باید انجام دهید، این است که برنامه دسکتاپ Power BI را باز کنید. در ادامه شما باید منبع داده خود را به این نرم‌افزار وارد کرده و داده‌هایی را که می‌خواهید در سلسله‌مراتب قرار دهید، انتخاب کنید. برای این کار با انتخاب تب “Modeling” و سپس “New Hierarchy” وارد بخش مربوطه شوید.
پس از باز شدن صفحه مربوطه شما می‌توانید سطوح و ترتیب سلسله‌مراتب خود را مشخص کرده و داده‌های خود را در هر سطحی که باید باشند، کشیده و رها کنید. در اینجا باید رابطه والد – فرزندی را که پیش‌تر توضیح داده بودیم، تنظیم کرده و سلسله‌مراتب حاصل شده را ذخیره کنید. در ادامه شما قادر خواهید بود تا از این سلسله‌مراتب تهیه شده برای گزارش‌دهی و ایجاد داشبورد در Power BI استفاده کنید.
یکی از نکات مهمی که هنگام ایجاد سلسله‌مراتب در Power BI باید در نظر داشت، این است که این کار می‌تواند سازماندهی و دقت داده‌های شما را تا حد زیادی بهبود بخشد.
با گروه‌بندی زیرشاخه‌های مرتبط با هم می‌توانید به‌راحتی داده‌های خود را طبقه‌بندی و تجزیه‌وتحلیل کنید. همچنین این کار شناسایی الگوها و روندهای موجود در داده‌های شما را آسان‌تر می‌کند. یکی دیگر از ویژگی‌های مفید ایجاد Hierarchy در Power BI این است که می‌توان از آنها برای ایجاد گزارش‌های مختلف استفاده کرد. بدین صورت که می‌توانید با یک نمای سطح بالا از داده‌های خود شروع کنید و سپس در صورت نیاز به اطلاعات دقیق‌تر بپردازید. این کار باعث خواهد شد تا به هنگام گزارش‌دهی داده‌ها جذاب‌تر و تعاملی‌تر شود.

تجزیه و تحلیل داده ها
تجزیه و تحلیل داده ها

انواع سلسله‌مراتب در Power BI:

به‌طورکلی دو نوع سلسله‌مراتب اصلی در Power BI وجود دارد: ad-hoc و طبیعی. درک تفاوت‌های بین این نوع سلسله‌مراتب و زمان استفاده از آن‌ها برای ایجاد مدل‌ها و گزارش‌های داده‌ای از اهمیت بسیاری برخوردار است. در ادامه شما را با این دو مدل از Hierarchy در Power BI آشنا خواهیم کرد.

سلسله‌مراتب Ad-hoc

سلسله‌مراتب Ad-hoc که به‌عنوان سلسله‌مراتب سفارشی نیز شناخته می‌شود، به کاربران اجازه می‌دهد تا ساختارهای سلسله‌مراتبی خود را با ترکیب فیلدها از جداول مختلف ایجاد کنند. این نوع از سلسله‌مراتب‌ها زمانی مفید هستند که سلسله‌مراتب طبیعی به‌راحتی در دسترس نباشد. همچنین زمانی که داده‌ها پیچیده هستند و به ساختار سفارشی‌تری نیاز داشته باشیم. برای تفهیم بهتر در اینجا نحوه استفاده از سلسله‌مراتب ad-hoc را با ذکر مثالی شرح داده‌ایم: فرض کنید یک مجموعه‌داده فروش دارید که شامل دسته‌بندی محصولات، زیرمجموعه‌ها و ارقام فروش است.

 

سلسله‌مراتب Ad-hoc
سلسله‌مراتب Ad-hoc

 

سلسله‌مراتب طبیعی برای این داده‌ها Category > Subcategory > Sales خواهد بود. بااین‌حال، در این مورد، زیرمجموعه‌ها مستقیماً به دسته‌ها مربوط نمی‌شوند، بلکه به جدول جداگانه‌ای به نام Types مربوط می‌شوند. در این سناریو، می‌توانید با ترکیب فیلد Category از جدول اصلی با قسمت Product Type از جدول جداگانه، یک سلسله‌مراتب ad-hoc ایجاد کنید. این کار به شما امکان می‌دهد تا میزان فروش را بر اساس دسته و نوع محصول تجزیه‌وتحلیل کنید و دید جامع‌تری از داده‌های خود داشته باشید.

سلسله‌مراتب طبیعی:

سلسله‌مراتب طبیعی که به‌عنوان سلسله‌مراتب ذاتی نیز شناخته می‌شود، به طور خودکار بر اساس روابط بین داده شما در جدول ایجاد می‌شود. این سلسله‌مراتب زمانی مفید است که داده‌ها دارای سلسله‌مراتب عینی و واضح مانند سلسله‌مراتب محصول با دسته‌ها و زیرمجموعه‌ها باشند.
در اینجا مثالی از زمان استفاده از سلسله‌مراتب طبیعی آورده شده است: فرض کنید یک مجموعه‌داده مالی دارید که شامل حساب‌ها، حساب‌های فرعی و موجودی هر حساب است. سلسله‌مراتب طبیعی برای این داده‌ها Account > Subaccount > Balance خواهد بود. با استفاده از سلسله‌مراتب طبیعی، می‌توانید به‌راحتی داده‌های مالی را بر اساس حساب‌ها و موجودی هر یک تجزیه‌وتحلیل کنید و تصویر واضحی از عملکرد مالی سازمان خود ارائه دهید.

کدام مورد را انتخاب کنیم؟

هنگام تصمیم‌گیری بین سلسله‌مراتب ad-hoc و طبیعی، باید چند عامل را در نظر گرفت:
۱. پیچیدگی داده‌ها: اگر داده‌های شما پیچیده است و نیاز به ساختار پیچیده‌تری دارید، استفاده از سلسله‌مراتب ad-hoc را پیشنهاد می‌کنیم. اگر داده‌های شما سلسله‌مراتب واضحی دارند، از سلسله‌مراتب طبیعی استفاده کنید.
۲. میزان آنالیز موردنیاز: اگر نیاز به تجزیه‌وتحلیل داده‌های خود در سطوح مختلف دارید، از هر دو سلسله‌مراتب ad-hoc و طبیعی استفاده کنید. به‌عنوان‌مثال، ممکن است از یک سلسله‌مراتب طبیعی برای تجزیه‌وتحلیل عملکرد مالی در سطح حساب و یک سلسله‌مراتب موقت برای تجزیه‌وتحلیل عملکرد فروش بر اساس نوع و دسته محصول استفاده کنید.
۳. کاربران استفاده‌کننده از داده‌ها: هنگام تصمیم‌گیری بین سلسله‌مراتب ad-hoc و طبیعی، تجربه کاربر را در نظر بگیرید. سلسله‌مراتب طبیعی ساختار شهودی و آشناتری را برای کاربران خواهد داشت، درحالی‌که سلسله‌مراتب ad-hoc ممکن است به توضیح و آموزش بیشتری نیاز داشته باشد. سلسله‌مراتبی را انتخاب کنید که بهترین تجربه کاربری را برای کاربری خاص شما فراهم کند.

سخن پایانی

در این مقاله شما را با سلسله‌مراتب یا Hierarchy در ابزار Power BI آشنا کردیم. همچنین به توضیح انواع، مزایا و اهمیت سلسله‌مراتب در تجزیه‌وتحلیل داده‌های هوش تجاری پرداختیم. در پایین درصورتی‌که تمایل به کسب اطلاعات بیشتر درباره سایر مباحث هوش تجاری دارید، مطالعه سایر مقالات وبلاگ ما را از دست ندهید.

 

میانگین امتیازات 5 از 5 - از مجموع 1 رای

خدمات گنج دیجیتال

آخرین مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درخواست مشاوره رایگان